Lukas Lerager blev solgt for 30 mio. kr. til Bordeaux efter en fantom-sæson i Belgien. Han har været på ugens hold med Neymar i Ligue 1. Men hvem er han egentlig, landsholdets nye jernmand som mange mener fortjener en plads på VM-holdet?
Af, Christopher Glimberg-Rønne
En sommerdag i juni måned 2013
Lukas Lerager sidder på et hotelværelse i Viborg. Han græder lidt. På værelset står sportstasker og et par rygsække på det tykke gulvtæppe. Lukas’ far, Kim er lige kørt tilbage til Sjælland. Nu er den 20 årige midtbanespiller alene. Solgt til Viborg fra AB for småpenge.
Lukas tørrer øjnene. – Det her skal nok blive godt, siger han til sig selv. Han sætter sig i sofaen. Han lægger Fifa13-skiven i Playstation-konsollen. Langsomt forsvinder tristheden.
Få dage efter får Lukas Lerager en fin debut mod FC Nordsjælland.
En sommerdag i juni måned 2017
Fire år senere, sådan cirka, efter tårerne på hotellet i Viborg, lander Lerager i Bordeaux. Nu som en erfaren professionel. Købt af den sydfranske klub til en plads på den centrale midtbane. For at fodre holdets stjerne, brasilianske Malcom. Og for at stoppe Neymar og de andre stjerner i en af verdens stærkeste ligaer: Ligue 1.
Træneren, Jocelyn Gourvennec, er der ikke, når Lukas ankommer til træningsanlægget i Bordeaux. Kun få af udenlandske spillere, der er der, kan tale engelsk. Lukas kigger sig omkring på det store anlæg. Han er alene, men føler sig ikke ensom. Han kan ikke vente med at komme i gang med det vigtigste: Indsatsen på træningsbanen.
Hvordan har den 24årige Lukas Lerager taget turen fra arbejdsmand i Viborg til profil i Ligue 1?
Lukas Lerager eget korte svar til fodobldtalent.dk lyder sådan her:
”Det handler om hårdt arbejde og om at bevare et åbent mindset, når du møder udfordringer”.
Jylland kaldte
Leragers opskrift lyder enkel. Men succesen er ikke kommet let til Lukas Lerager. Han var ikke noget kæmpetalent som barn. I stedet måtte AB-knægten fra Gladsaxe kæmpe for sagen med de våben han nu havde: Et løbepensum som en hjort på flugt og et fighterhjerte som en løvemor.
Og da det endelig lykkedes at komme til en Superliga-klub, var det ikke naboerne FCK eller Brøndby, der meldte sig. Men Viborg og jysk provinsby.
Lukas var ikke i tvivl, om så klubben havde ligget på Bornholm, måtte han prøve sig selv af i den bedste danske række. Selv siger Lukas om skiftet: ”Jeg var egentlig på vej til AC Horsens, der også ville have mig, men Ove Christensen i Viborg fik mig på andre tanker, og det fortrød jeg aldrig”.
Lerager roses fra Gladsaxe til Sydfrankrig
Hvis Lukas Lerager var en forældreløs dreng, ville den daværende sportsdirektør i AB John Møller adoptere ham. I Viborg efterlod han ifølge direktør Morten Jensen et hul – både til træning og på kampbanen, det tog år at dække. I belgiske Sulte Waregem taler de stadig om den stærke dansker. Om ham Lerager, der altid fandt et ekstra gear, når kampene midt i anden havde sat sig, og de andre spillere var trætte. Og nu i Bordeaux er han fast mand i en af verdens bedste ligaer.
Stillet og roligt har Lukas Lerager bygget på og overhalet jævnaldrende spillere, der var udråbt som større talenter. Få danske spillere har i dag mere succes i udlandet end Lukas Lerager. Alligevel er det ikke meget, vi hører om den 186 cm høje felt-til-felt-spiller.
Prisen på Lukas bliver 10-doblet på et år
John Møller siger om Lukas Lerager: – Når han træder ind i et nyt miljø, føler sig lige an, han ved hvordan han skal gebærde sig. Han er ydmyg og måske lidt stille. Men man skal ikke tage fejl af ham, han ved hvad han vil. Han skal træne for at blive den bedste udgave af sig selv.
Selv peger Lukas på tiden i Belgien som en periode, hvor han udviklede sig meget.
Lukas Lerager: I Zulte bliver jeg bedre med bolden, og jeg begynder at score mål (6 og 2 assistes på en sæson). Jeg spiller sammen med franskmanden Soualiho Meité på midten, og vi gør det fantastisk”.
Det bliver en forrygende sæson i Zulte Waregem. Holdet ligger i en lang periode nummer et i ligaen og vinder pokalturneringen. Sammen med midtbanemakkeren Meité udgør Lukas en af ligaens bedste centrale midtbaner. På et år i Belgien er prisen på Lukas tidoblet, og franske Bordeaux må lægge ca. 30 mio. kr. for at sikre sig den danske maskine i sommeren 2017. Kontrakten lyder på fire år.
Mødet med Bordeaux og Neymar
Skiftet til Ligue 1 er endnu et hop på hylderne for Lukas. Men Lukas er på holdet fra start i Bordeaux. Mesterholdet fra 2009 lægger flot ud første del af sæsonen. Men en ordenlig snitter på 6-2 mod Paris starter en dårlig periode. For Lukas er klapseren mod PSG også et møde med Neymar. Lukas siger om oplevelsen:
”Det er klart den bedste spiller, jeg har stået overfor. Hans fødder er så hurtige, og han har så mange tricks i ærmet, så han er næsten umulig at stoppe. Han lagde sig ned i banen og hentede bolden, og så kørte han bare lige op imod os. Han var ligeglad. Det var som om, kampen foregik i skolegården. Bare ned og få bolden og så bare føre den op til modstandermålet. Jeg har aldrig prøvet noget lignende”.
Et træneskifte i januar til uruguayanske Gustavo Poyet (tidl. Sunderland) har givet nye kræfter til Bordeaux. Holdet skal ikke længere forsøge at komme væk fra bunden, men er pt. På ligaens ottendeplads og et af rækkens mest formstærke hold. Poyet foretrukne motor på mitdbanen? Naturligvis Lukas fra det kolde land mod Nord.
Fremtiden i England
Med en arbejdsradius som en bred mejetærsker og en sjælden evne til både at bryde ned og bygge op, er Lukas Lerager en moderne midtbanespiller.
Ove Christensen, hans gamle træner i Viborg FF er enig: ”Han er en kloning af Matic og Pogba fra Manchester United. Han er arbejdsmanden, men samtidig teknisk stærk”. Ove Christensen siger videre: ”Jeg er sikker på, at Lukas snart bliver fast mand på det danske landshold”.
Leragers aggressive og tempofyldte spillestil er en populær vare i de fleste europæiske ligaer. Dynamiske ligaer som den tyske eller engelske (PL) kunne være et naturligt næste skidt for den ambitiøse Lukas Lerager.
For Lukas selv virker især Primere League oplagt: ”Når jeg en dag er færdig her, kunne det være spændende at spille i England”.
Det siger De om Lukas Lerager
”Han er et ubetinget forbillede. Hvor mange spillere siger: ”Nu har vi trænet i dag, så er det godt”, så går Lukas i gang med selvtræning. Han er altid på udkig efter at kunne forbedre sig”.
Morten Jensen, direktør i Viborg FF
”Qua hans spilletid i Ligue 1 ville jeg forsøge at spille ham ind på holdet frem for William Kvist. Lerager er langt mere dynamisk, hurtigere, markant yngre og frem for alt bedre på bolden”.
Torben Aakjær, scout og kommentator
”Spillemæssig fyldte han meget. Han kunne jo løbe på pres hele tiden. Intet var umuligt for ham”. Morten Jensen, direktør i Viborg FF
”Jeg er overbevidst om, at han kan blive fast man på det danske A landshold. Også mens Delaney og Kvist er i spil”.
John Møller, tidligere formand i AB, nu chefscout i Brøndby:
Fotos: Fra Lukas Lerager