Du risikerer et chok i udlandet

Foto: Christopher Glimberg Rønne

Du risikerer et chok i udlandet

Drømmen om en kontrakt bliver et mareridt, når du ikke er mentalt klar til et liv som udenlandsprof. Vent med udlandet. Sats på en mindre liga. Og gør dig klar til et helt andet ”game” uden for landets grænser. Sådan lyder eksperternes råd

Af Christopher Glimberg Rønne

”Det er umenneskeligt, men jeg ser det gang på gang”.

Torben Aakjær har siden 2008 været scout for udenlandske topklubber, bl.a. Manchester United og Hamburg SV. Aakjær har gennem årene sendt unge spillere fra hele verden mod et eventyr i store klubber i England, Tyskland eller Italien.

Scout Torben Aakjær kigger kun sjældent på danske talenter. “De er ikke mentalt stærke nok til at klare sig”, siger Aakjær. Foto: Christopher Glimberg Rønne

Særligt de danske spillere får sig ofte et chok over den kultur, der møder dem i udlandet, siger Torben Aakjær og kommer med et typisk eksempel:

”I Danmark er spilleren et stort talent. Han skifter f.eks. fra OB til FCK uden problemer. Han hjælpes af trænere og de nye spillere. Alt er nemt. Skifter han til en stor udenlandsk klub, er danskeren bare en konkurrent, der skal moses. De andre sparker ham ned, gemmer hans tøj, taler ikke med ham og spiller ham ikke. Det er den virkelighed en dansk spiller skal være klar til”.

Historien kort

Danske talenter er populære som slik på en børnefødselsdag. Men hårdheden udenlands slår benene væk under mange store danske talenter, der vender hjem med skår i selvtilliden. Konsekvensen er, at Danmark mister lovende talenter. Løsningen ifølge flere eksperter: Bedre rådgivning og mental forberedelse hjemme til presset, der venter.

Danske talenter er en varm vare
Flere og flere spillere under 18 rejser til de fem største ligaer i Europa. Fra 1995 til 2016 er det sket en firedobling, fra 51 til 195 spillere i 2016. Det viser en undersøgelse fra det europæiske forskningscenter, CIES Football Observatory. Også andelen af danske talenter, der er rejst, er steget eksplosivt.

Det siger Spillerforeningens rådgiver Thomas Lindrup:

”Udviklingen gælder også for danske spillere. Vi oplever, at talenter bliver yngre og yngre, når de bliver scoutet i udlandet, også i Danmark”.

Herhjemme viser DBU´s tal, at cirka fem danske ungdomslandsholdsspillere (under 18 år) er taget til udlandet hvert år siden 2010. Dertil kommer spillere, der endnu ikke har været på landsholdene i Danmark.

Spilleragent Michael Steensgaard fra People In Sport har samme oplevelse:

”De store klubber ved godt, at det kun er en lille del, der ender med at slå igennem på førsteholdet. Men talenterne er billige, og klubberne køber flere og flere danske spillere”.

Mathias’ hårde møde med drømmen
Men hvis drømmen skal lykkes, kræver det en særlig mental styrke, som mange danske talenter ikke har. Bjarne Hansen, der har været scout for klubber som PSV Eindhoven og Chelsea FC, er bekymret over de danske talenters mentale parathed:

“Mange unge danske spillere zapper for meget rundt. De fokuserer ikke, og hvis det ikke lige går, som de  havde tænkt sig, så stopper de eller skifter klub”.

Torben Aakjær er enig. Han har gennem en årrække sendt 12 danske spillere under 18 år til prøvetræning i klubber, som Tottenham, Hamburg SV og Manchester United. Prøvetræningerne endte ikke ud i en eneste kontrakt. Manglende mental styrke hos talenterne var, ifølge Aakjær, den vigtigste grund.

 

Mathias Kristensen fik et chok i United. Foto: EfB

Torben Aakjær husker en prøvetræning af Esbjerg-talentet Mathias Kristensen i Manchester United:

”Mathias var det største talent fra årgang 97 i Danmark. Han var gået lige igennem ungdomslandsholdene og virkede på mig som en psykisk stærk spiller”. Aakjær siger videre:

”Han skulle spille en uge med United’s årgang 95-97. Mathias var jaget vildt, han blev kørt midt over i alle kampene. Træneren råbte bare: ”Up, up, up” og kom spilleren ikke op, råbte han bare ”Move!”. Sådan er det. Mathias fik et chok. Ingen talte med ham, og efter tre træninger var han klar til at tage hjem”.

Gå efter planen og en udvej – ikke pengene
Spilleragent Michael Steensgaard mener, at et dansk talent skal tænke sig nøje om, inden han tager til udlandet:

”Han skal ikke for enhver pris tage den største klub eller den største sum penge”, siger Steengaard og fortsætter:

”Man er nødt til at spørge sig selv: – Har den her klub en plan med mig, der virker fornuftig? Det er et stort mentalt skridt at tage til udlandet som 16-årig. Og for mange er skridtet for stort”, siger Steensgaard.

LÆS MERE: Fem gode råd til din første kontrakt

Talentet skal forstå, hvad der venter
Sportspsykologisk konsulent Janne Reffstrup Mortensen kender til den svære kombi: Dansk talent – udenlandsk klub.

”Vi ser det ofte. Talentet skriver under på en drøm, men ikke under på al den modgang, der kommer. Og det er klart, det kan blive et chok. Det er jo et sindssygt skifte”.

Sportspsykologisk konsulent Janne R. Mortensen: “Spilleren skal fatte, hvilken virkelighed, der venter ham”. Foto: Privat

Janne R. Mortensen oplever, at de unge spillere mangler rådgivning:

”Spilleren skal konfronteres med eksempler fra den virkelig verden: Hvordan reagerer han, når træneren ikke giver ham spilletid, når han ikke har nogen venner, og han bliver sparket ned til træning igen og igen? Er han virkelig klar til det?”.

Sats på Holland eller Belgien
Det kan være nemt at blive fristet af en kontrakt med klub i en af de fem store ligaer: England, Tyskland, Italien, Frankrig eller Spanien. Men det er ikke vejen at gå for et ungt dansk talent mener Torben Aakjær:

”Holland, eller næstbedst Belgien, vil i de fleste tilfælde være et bedre valg for en ung dansk spiller. Dér minder forholdene om de danske. Man er vant til at have danske spillere, og man har oftest en klar udviklingsplan for spilleren”.

Det kan du selv gøre

Problem: Du er ikke mentalt klar til at komme til udlandet

Løsning:
• Bliv i Danmark til du har spillet kampe for din klubs seniorhold
• Træn din mentale styrke i samarbejde med din træner
• Vælg en klub med en plan og en liga, der ligner den danske, når du skal til udlandet

Lukas klar til storklub efter blød start hjemme
Agent Michael Steensgaard mener, ligesom Torben Aakjær, at de unge talenter oftest skal vente med udlandet. Spilleragenten peger på Lukas Leergaard, som en spiller, der først som 21-årig kom til Belgiske Zulte Waregem fra Viborgs Superligahold.

Lukas Lerager, her i aktion for Viborg mod FCK, er efter bare et år i Belgien klar til en stor kontrakt med en fransk klub. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

Michael Steensgaard: ”Lukas har udviklet sig stille og roligt. Han blev hjemme som ungt talent. Han har fået lov at udvikle sig stille og roligt, og nu til sommer skal han videre fra Zulte Waregem til en europæisk topklub. Det er langt fra sikkert, at han havde oplevet samme forløb, hvis han som helt ung var kommet til en storklub”.

 

(Ny casehistorie)

Foto: Christopher Glimberg Rønne

Det største danske talent knækkede i Liverpool

Som 17 årig var Nikola Saric det største talent i Danmark. Men i England spændte modgang og skader ben for den tekniske angriber

Af Christopher Glimberg Rønne

Liverpool, den 3. juli 2008

”Congratulations!”

Den treårige kontrakt ligger foran Nikola. De blå bølger af blæk på papiret har gjort teenageren fra Amager til Liverpool-spiller. Underskriften giver den 17 årige angriber en månedsløn på over 100.000 kr. og en personlig assistent til at tage sig af alt uden for banen.

VIDEO:  “Ensomheden overraskede mig”.

Nikola er brandvarm den sommer. Det ene øjeblik sender aviserne ham til Tyskland, det næste øjeblik skal Nikola til Italien. De gode kampe med HB Køges U17-hold mod Real Madrid og Portos ungdomshold. Prøvetræningerne i Barcelona og Tottenham. Prisen som årets U17-landsholdsspiller. Portrættet på forsiden af Ekstra Bladet. Nikola er ”ham man taler om” på møderne i mange topklubber i Europa.

Det er gået stærkt. Indtil for en uge siden vidste Nikola intet om interessen fra Liverpool. Og nu er kontrakten med The Reds altså underskrevet.

Nikola Saric, her i kamp for Liverpools reservehold, blev aldrig den samme igen efter opholdet i England. Foto: Henry Browne.

Regel presser klubberne til storkøb
En vigtig grund til unge spilleres popularitet hos klubber i udlandet er UEFA’s home grown-regel.

Reglen kræver, at klubben har syv spillere i truppen, der har været i klubben i mindst tre år (og derfor ses som spillere af egen avl – home grown ). For at leve op til reglen, køber mange klubber derfor bunker af unge udenlandske spillere ned til 15 år. Unge – og dermed billigere – spillere, der efter tre år, er klubbens egne.

Liverpool, en eftermiddag sidst i september 2008
Bump! Krasj! Bump! Krasj! Det lyder som om en sæk kartofler og noget hult metal løber om kap ned ad en trappe. Nu ligger den 17 årige professionelle fodboldspiller der. På ryggen for foden af trappen og kigger op i loftet i den tomme stue. Skadet og alene. Krykkerne ligger spredt midt på trappen.

Nikola ville bare op på anden etage i sin nye lejlighed i Liverpool. Kæresten, faderen og hans bedste ven tog tilbage til Danmark for et par dage siden. Og nu er Nikola alene i Liverpool. Ensom og med en sæson med genoptræning foran sig.

Nikola får fat i sine krykker og når hen til lænestolen. Han sætter sig og tænder for sin Playstation, som han plejer. Mens små kopier af Messi og Xavi løber hen over skærmen, slipper Nikola for at tænke.

Nikola Saric: “I udlandet har du ingen venner”. Foto: Christopher Glimberg Rønne

Dumt at ryge til udlandet tidligt

Undersøgelser fra CIES Football Observatory viser, at de spillere, der tager til udlandet, før de er 18 år, får en mindre succesfuld karriere, end de spillere, der venter med at forlade den hjemlige liga. CIES nævner spillerens mentale modenhed, som en vigtig grund.

Hos de danske topklubbers forening, Divisionsforeningen, mener direktør Claus Thomsen, at de unge talenter skal vente med at tage til udlandet. Risikoen for ikke at klare mosten mentalt er for stor. Talenterne skal i stedet følge klubbernes planer for udvikling af talentet.

Slotspladsen 11, Amager, tirsdag den 4. april 2017
”Skal du ikke se kampen, Nikola? Det er Tottenham mod Liverpool”.

Fodbold er det sidste, Nikola gider se og da slet ikke Christian Eriksen, hans gamle holdkammerat fra ungdomslandsholdet, og Sterling, som Nikola spillede sammen med på reserveholdet i Liverpool.

”Jo, jeg kommer, far”.

Nikola sætter sig i lædersofaen, netop som dommeren fløjter kampen i gang.

”Nej, jeg orker ikke se kampen, far”.

Nikola rejser sig i én bevægelse fra sofaen efter bare fem minutter. Der er intet nyt under solen. Nikola holder ikke ud at se kampe med spillere, der var dårligere end ham, men nu er strøget forbi som knallerter på en cykelsti. Han pakker sin taske, så den er klar til aftenens træning i klubben. I Kastrup fra Danmarksserien. Landets femte bedste fodboldrække.

Nikola håber i dag på en prøvetræning i en klub i den engelske League 1 (den tredjebedste række), hvis ellers knæet holder. Foto: Christopher Glimberg Rønne

Nikola Saric

Alder: 26 år
Position: Angriber
Klubber: B1908, HB Køge, Liverpool, Hadjuk Split, Kastrup (nu)
Landskampe: 19 i alt på U16-, U17-, U18-, U19-landsholdet
Hæder: Modtager af DBUs talentpris i 2007