Akademiet der kan få dig i Superligaen
– og til udlandet
Akademiet i FC Midtjylland sender spillere til Superligaen og til udlandet på samlebånd. ”Vi tænker talentudvikling før alt andet”, siger akademidirektør Flemming Broe
Af Christopher Glimberg Rønne
Op til ni træningspas om ugen er programmet som akademispiller. Foto: Christopher Glimberg Rønne
Hvis du får muligheden for et ophold på akademiet i FC Midtjylland, er der gode grunde til hurtigt at pakke tasken og få købt en enkeltbillet til Ikast.
Planen: Dansk mester, Superligaspiller og så til udlandet
Når du først gennem nåleøjet og ind på Danmarks ældste akademi, har du gode chancer for at blive dansk mester. Spilletid på Superliga-holdet kommer sikkert med tiden. Og ryger du videre til udlandet, skal det nok gå.
Det viser de tørre tal, som intet andet akademi i Danmark kan matche.
Tallene er hentet fra DBU og FCM:
- U19-holdet får guld cirka hvert andet år (gennemsnit for de seneste 12 år)
- U19-holdet får i snit 2,08 point målt på de sidste 10 år (suverænt højest i Danmark)
- Næsten halvdelen, 44 procent, af al spilletid på Superligaholdet kommer fra spillere, der har gået på akademiet (I FCK er tallet fx kun en femtedel, 20 procent).
- FCM har solgt akademispillere for flere end 200 mio. kr. de sidste 10 år
- Når spillere fra akademiet, sælges til udlandet har de ofte succes (se boksen)
En væg der giver motivation. Her et udsnit af spillere, der er gået fra akademiet og direkte ind på Superligaen i FCM. Foto: Christopher Glimberg Rønne
En verden med krav hele tiden
Men hvad er det, de gør rigtigt på akademiet i en jysk stationsby?
Akademi-direktør Flemming Broe, der var med til at stifte akademiet i 2003, prøver gerne at svare på spørgsmålet.
”Fra starten ville vi skabe en verden, hvor unge mennesker bor sammen omkring fodbold, skole og udvikling. En verden, hvor der konstant er krav til deres præstationer. Vi gør det her i ét stort samarbejde omkring spilleren. Et samarbejde med DBU, agenterne, skolen, ja alle omkring spilleren”.
Det klassiske forløb som akademispiller i FCM Et forløb som akademispiller starter, når spilleren er 15 år og varer typisk fire år.Der er cirka 10 U17-pladser og 10 U19-pladser på akademiet i FCM. Spilleren bor enten på Ikast Idrætsefterskole, på eller ved akademiet. Han gennemfører undervejs sin skolegang og uddannelse. Spilleren træner op til ni gange ugentligt. Hvis han er god nok, optages spilleren i Superliga-truppen efter akademiet og U19-tiden.Når spilleren har opnået cirka 50 kampe for Superliga-holdet, sælges han om muligt til udlandet som 21-22 årig. |
Men det prøver man vel også på andre klub-akademier. Hvad er det særlige ved jeres?
”Måske men for os er talentarbejdet en hjertesag. Vi er en stor familie. Vi har haft de samme trænere i 12 år, akademispillerne går op og ned af vores Superliga-spillere, og de får alle muligheder for at udvikle sig optimalt”.
Jeres spillere klarer det godt. Mange kommer på Superligaen og oftest klarer de sig godt i udlandet. Hvad er forklaringen?
”Vi forlanger meget af vores spillere, også af de allerdygtigste. Vi arbejder meget med begrebet mental robusthed. De har hver en personlig mental profil, der kortlægger deres mentale potentiale ud fra fire typer. Vi arbejder så konstant med deres mentale profil, så de lærer at håndtere de store krav, der bliver stillet til dem”.
En mentorordning, hvor en profil fra Superligaen støtter et af klubbens talenter, er en ny idé. Her er det Jakob Poulsen, der giver Nicolas Madsen et par gode råd. Foto: Christopher Glimberg Rønne
I plejer selv at tage fat i interessante spillere til akademiet. Men kan man selv gøre noget, hvis man gerne vil ind på jeres akademi?
”En spiller kan altid henvende sig til os. Det sker hele tiden. Så sender vi oftest en scout ud først for at se spilleren an”.
Eksempler på akademispillere, der er slået igennem i udlandet
|