En ren straffeattest og 5000 kroner

Antallet af spilleragenter er eksploderet, efter at FIFA ændrede reglerne   Foto: Scanpix.

En ren straffeattest og 5000 kroner

Det er kravene for at blive spilleragent. Hverken uddannelse, forsikring eller juridisk viden er nødvendig for at rådgive håbefulde talenter. Udviklingen er alarmerende, lyder kritikken

Af, Janek Majewicz

I april 2015 ændrede DBU reglerne for, hvad der skulle til for at blive fodboldagent. Og på bare 2 år, er antallet af spilleragenter eksploderet. Ansøgningerne er kommet som haglbyger mod DBU, og uden uddannelse, er det nemmere end nogensinde at blive spilleragent.

”Der var 42 agenter da de nye regler blev indført, og i dag er det steget med 108. Så nu er vi oppe på 150 registret agenter”. Det er en markant stigning”, fortæller Michael Andersen, Jurist og ansvarlig for spilleragenterne hos DBU.

En af grundene til, at Fifa ændrede regelsættet var, at der var mange agenter, som opererede i det skjulte. Fifa skønnede selv, at op mod 70 pct. af alle transfers inden for fodbold, hvert år foregik med fodboldagenter, som ikke havde den fornødne agentlicens.

Ifølge det tidligere regelsæt, så var det også tilladt at tjene penge på spillere under 18 år, og det er det ikke i dag.

Hos Spillerforeningen, som er spillernes fagforening har man også mærket udviklingen og usikkerheden.
”Jeg får opkald hver dag fra spillere og forældre, som har brug hjælp og rådgivning i forbindelse med agenter og kontrakter. Vi er meget opmærksomme på udviklingen”, fortæller chef for spillerrådgivningen, Thomas Lindrup.

Agentregler

Du kan læse FIFAs regulativ for agenter her

Du kan læse DBU´s reglement for agenter her

Michael Johansen er en af dem som har oplevet udviklingen på tætteste hold. Efter en karriere som professionel fodboldspiller i både FCK og Bolton, sluttede han af hos AB i superligaen i 2004. Og samme år startede han uddannelsen som spilleragent.

Spilleragenter var ikke særlig udbredt på det tidspunkt, og den gang var det fortrinsvis de store stjerner, der havde en agent.

Da Michael Johansen startede som spilleragent i 2004, skulle han igennem en uddannelse og eksamen for at få agent licens. I dag kan du købe dig til titlen. Foto: Janek Majewicz.

”Da jeg startede i 2004, var vi kun 8 registreret agenter i Danmark. Dengang skulle vi igennem en international uddannelse som var rigtig svær, hvor mange faktisk dumpede. I dag er reglerne anderledes, og du behøver ingen uddannelse eller forudsætninger for at være agent. Derfor vælter det nu frem med agenter, og det er en alarmerende udvikling”, fortæller en hovedrystende Michael Johansen, der i dag er agent hos firmaet PRO11.

Ingen uddannelse, kan få fatale konsekvenser
Uddannelse er et guldarmbånd! Sørg nu for at få en uddannelse. Forældre, politikere og folkeskolen råber og skriger på uddannelse, og generelt i Danmark, lægger vi vægt på høj faglighed. Men stik imod samfundets tendenser, er uddannelsen som spilleragent annulleret og du kan nu købe dig til titlen.

Michael Johansen mener der er flere forskellige og bekymrende perspektiver i det.
”Det kan få fatale konsekvenser for spillerne. Med den forkerte rådgivning eller kontraktforhandling, så kan det helt store eventyr, ende med at blive et helvede. Og får en ung spiller sådan en oplevelse, så kan han risikere helt at miste lysten. Og så er der alle dem som slet ikke burde have en agent, og som får lovet guld og grønne skove. Og de bliver for det meste bare skuffet”, fortæller den tidligere professionelle fodboldspiller og nuværende agent.

Adam Holmegaard er tidligere jurist hos spillerforeningen, og uddannet ved Københavns universitet med speciale i sportsjura. Han forstår heller ikke udviklingen, og bakker også Michael Johansens bekymring op.

”For det første, så har det en rigtig ærgerlig og kedelig signalværdig, at annullere uddannelsen. For det andet, så kan den forkerte rådgivning og kontrakt forhandling, være fatal for en fodboldspiller. Udover at miste lysten til at spille fodbold, så kan spilleren også havne i økonomiske problemer, som påvirker både karrieren og familien”, fortæller Adam Holmegaard.

Hvis man ikke er klædt ordentligt på juridisk, så kan man komme gruelig galt afsted, mener Adam Holmegaard Foto: Janek Majewicz.

Gode salgstaler, store klubber og dyre biler
For unge talenter og forældre, er salgstaler om eventyr med store penge, Champions League, Messi og Ronaldo som holdkammerat, en velkendt del af livet som elitespiller og agentmiljøet i Danmark.

”Det er helt sort. Det er en ren jungle at navigere rundt i. Både som spiller og forældre”, fortæller Jesper Hjulmand, der er far til U19 spiller hos FCK.

Agenterne må ikke tage direkte kontakt til en spiller under 18 år, men de skal i stedet for kontakt forældrene først. Det er heller ikke tilladt at fiske spillere fra andre agenter, når først de har indgået en kontrakt.

”Vi har både oplevet vores søn er blevet kontaktet personligt, via Facebook og imens han har en agent. Vi prøvede også under en træningslejr med FCK, at han blev kontaktet af en agent som lovede masser penge, dyre biler og store klubber. Og da vi efterfølgende tjekkede ham, sagde alle vi talte med, at vi ham skulle vi holde os langt væk fra”, fortæller Jesper Hjulmand.

Der har altid været mange meninger om hvordan fodbold skal spilles. Hvem der er bedst. Hvem der skal starte inde, og hvem der ikke burde spille.
”Der er ikke noget facit på fodbold, udover det endelige resultat. Men skal du sidde og forhandle en kontrakt om løn, vilkår, længde, forsikring, bonus m.m, så bør du altså bestride noget grundlæggende juridisk viden. Ellers kan du komme grueligt galt afsted”, understreger sportsjurist, Adam Holmegaard.

Tjek din agent
Løsningen er desværre ikke lige om hjørnet og i takt med tiden, kommer der flere agenter til. Som et af de eneste lande og forbund, har Danmark med DBU i spidsen forsøgt at gøre nogen ved problemet.

”Vi har prøvet at imødekomme den udfordring, ved at tilbyde en uddannelse, hvor spilleragenten efterfølgende kan blive certificeret. Og for at blive certificeret, så skal de også have en ansvarsforsikring. Men grundet det internationale regelsæt og EU regulativet, så kan vi ikke tvinge uddannelsen ned over hovederne på dem, men kun tilbyde dem uddannelsen”, forklarer jurist hos DBU, Michael Andersen.

Spillerforeningen har siden etableringen i 1977 hjulpet og støttet professionelle fodboldspillere, både nationalt og internationalt, og det forsætter de meget gerne med.

”Vi kan ikke ændre på regelsættet, men når vi udtaler os, så er vi mange gange med til at blåstemple en mening eller en holdning. Vi har også spilleragenter ansat, som rådgiver og hjælper både spillere og forældre”, fortæller chef for spillerrådgivningen, Thomas Lindrup.

”Mit råd til dem som gerne vil have en spilleragent er; Tjek ham. Find ud hvem han er, hvilke handler han har lavet og hvordan han ellers hjælper og støtter dig. Og hvad tilbyder han dig sammenlignet med andre agenter.” fortæller spilleragent, Michael Johansen.

Overblik

Den 1. April 2015 blev reglerne for agenter ændret. Det betyder blandt andet, at har du en ren staffeattest og 5000. Kroner, så kan du blive spilleragent, og dermed rådgive spillere uden forudsætninger eller uddannelse. Og forkert rådgivning og kontrakt forhandling kan få fatale konsekvenser, mener eksperter.
På bare 2 år er antallet af spilleragenter eksploderet fra 42 til 108 agenter.