Han skal være banens bedste, når holdet er bagud, det regner og forældrene råber

Han skal være banens bedste når holdet er bagud, det regner og forældrene råber 

Scout Torben Aakjær vil se talentet under pres. For pres er, hvad der venter i de udenlandske topklubber, som danske Aakjær arbejder sammen med

Af Christopher Glimberg Rønne

Torben Aakjær har været scout i 10 år for europæiske topklubber som Manchester United og Hamburg SV. Når han ser efter danske talenter, er det især deres mentale styrke, han kigger efter.

”Jeg vil gerne se ham mod en stærk modstander, f.eks. i en topkamp, på landsholdet eller til en stærk klubturnering. Men det er ikke altid så nemt i Danmark.”

Hvorfor er det ikke nemt?
”Det er så få kampe, hvor talenterne rigtigt bliver pressede. De bedste talenter herhjemme spiller i topklubber som FCK, Brøndby og FC Midtjylland. De vinder ofte overlegent, og derfor får de ikke den modstand, der kunne modne dem.”

De danske talenter får ikke mange plusser for mental styrke i Torben Aakjærs scout-bog. Foto: Christopher Glimberg Rønne

Hvordan vurderer du danske talenter mentale styrker i forhold til udenlandske talenter?
”Jeg er ked at skulle sige det. Men de danske talenter har generelt ikke den mentale styrke, der skal til for at klare sig i de store klubber i udlandet. Og uden den mentale styrke, er det lige meget hvor dygtig spilleren er.”

Hvad kan spilleren selv gøre for at blive stærkere mentalt?
”Først skal han forstå en ting: Det hele foregår oppe i hovedet. Han skal fokusere. Han er nødt til at indse, at det altid er den næsten træning, der er den vigtigste. Den næste kamp, der er den vigtigste. Og så skal han være klar til at ofre sin skole, hvis han vil til udlandet”.

 

Hvad er grunden til, at danske spillere ikke er stærkere mentalt?
”De bliver båret frem. Forældrene, trænerne og andre folk omkring dem fejer vejen for dem. Og på banen møder de sjældent ordentlig modstand.”

Du har haft gennem de seneste år haft 12 spillere til prøvetræning i store udenlandske klubber. Hvor mange har fået kontrakt med klubben?
”Ikke én eneste. Af de tolv jeg haft til prøvetræning, er de tre af dem blevet inviteret til klubben igen. Et par af dem var tæt på at få en kontrakt.”

Du har været i branchen i over 20 år. Er det nyt, at danske talenter mangler mental styrke?
”Ja, det er det. Og de forstår det ikke i udlandet. Da jeg var i Hamburg SV sagde sportsdirektøren, Dietmar Beiersdorfer, til mig: – Hvad blev der af danske typer som Tøfting, og Graversen (kontante danske landsholdsspillere, der begge spillede i Hamburg SV, red.). Jeg kunne ikke svare ham.”