Er du glad nok for bolden til at komme til FCK?

Foto: Christopher Glimberg Rønne

Er du glad nok for bolden til at spille i FCK?

”Han skal E-L-L-L-S-K-E fodbold”. Glæden ved fodbolden er afgørende, når manager på FCK’s School of Excellence Sune Smith-Nielsen skal sige Ja! eller Nej, tak! til nye spillere

Af Christopher Glimberg Rønne

”Vi gider ikke have ham, hvis det er far, der står med joysticket på sidelinjen og prøver at styre drengen frem. Nej, vi vil have den dreng, der selv siger: ”Yes, den øvelse virker fed. Den vil jeg gerne prøve. Glæden skal lyse ud af ham”.

Sune Smith-Nielsen er manager på FCK’s fodbold-akademi. Det er ham, der bestemmer om en spiller skal have en plads på akademiet, eller ”fabrikken” som FCK’s talentprogram også bliver kaldt. Det er nemlig her, mange af FCK Superliga-spillere bliver ”lavet”. Ifølge manageren har alle spillere en chance for at stemple ind på “fabrikken”. Så længe spilleren brænder for spillet med bolden:

Sune Smith-Nielsen: Alle drenge har chancen for at havne i FCK
Op til 13 år:   ”Hvis du virkelig engagerer dig, har alle op til 13 års alderen en chance for at havne i FCK”.
13, 14, 15 år:  ”Det bliver mere alvorligt. Du skal finde en større klub med A-, B- eller T-licens”.
17 år:              ”Her omkring lukker feltet, og du skal være i en større klub”.

”Jeg vil have den dreng, der med glæde kører 12 timer i bus til en turnering i Holland, hvor han skal sidde på bænken. Ham, der aldrig kan sige nej til at spille fodbold. Og det er dét, vi kigger efter: – Hvem er det, der brænder mest for det?”

Men hvorfor er det så vigtigt med den glæde?
”Vi ved, at glade spillere lærer mest. Glæden giver bedre koncentration. Du lærer bare bedre og hurtigere, hvis du elsker dét, du gør”.

LÆS MERE: Akademiet i FC Midtjylland kan gøre dig til Superliga-spiller 

Er alle fodboldspillere ikke glade for at spille?
”Jo, for fodbold er verdens fedeste leg. Du laver to hold, spiller mod hinanden og ser, hvem der laver flest mål. Men skal du blive god, skal du træne og træne, op til 10.000 timer for at blive god. Vores spillere på ni år træner fire-fem gange om ugen og spiller kamp i weekenden. Det kræver, at du elsker fodbold, ellers går du kold”.

Men man skal vel også være en dygtig fodboldspiller?
”Det er klart, at de taktiske, tekniske og fysiske evner skal være der. Men det mentale er sindssygt vigtigt. Elsker han udfordringer og at konkurrere, har han lyst og glæde til at træne meget, hvordan takler han modgang”.

LÆS MERE: Du får risikerer et chok i udlandet

Men fodbold kan vel ikke være sjovt hele tiden? Der er vel også modgang og nederlag?
”Det er der da. Og heldigvis. For modgang er nødvendig for at kunne udvikle sig. Den U16-landsholdsspiller, der bare kører op gennem rækkerne som stjerne vil ikke udvikle sig, hvis vi ikke stiller krav til ham. Selvom han er den bedste, er det vores job at sørge for, at han møder modgang”.

Sune Smith-Nielsen. Foto: Christopher Glimberg Rønne

Manager Sune Smith-Nielsen: Vi er nået langt på kort tid

FC København startede akademiet i 2009 Et forløb på akademiet i FCK er i sin fuld længde seks år, fra spilleren er ca. 13 år. Først fra 2015 kunne FCK for alvor måle på arbejdet med akademispillerne. Og resultaterne har været meget tilfredsstillende, siger Sune Smith-Nielsen:
”Med akademiet har vi leveret afgørende flere spillere til Superliga-truppen”. Manageren fortæller, at af den samlede spilletid på klubbens Superliga-hold kommer ca. 20 procent (eller en femtedel) af spilletiden fra spillere, der har været gennem akademiet. Dét tal er dog mere end dobbelt så stort i FC Midtjylland, hvor godt 44 procent (næsten halvdelen) af Superliga-spilletiden kommer fra klubbens akademispillere.